Monday, October 15, 2018

GTranslate

Chinese (Simplified) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swahili

Tanzania er rykket op i førerklassen

Tanzania er rykket op i førerklassen blandt de 15 lande, som har den største GNP fremgang i verden, endda ret stabilt, idet det nu har stået på i næsten 10 år. Den økonomiske krise, som vi kender i den vestlige verden, har Tanzania stort set ikke mærket noget til.

Indflytningen fra landet til urbaniserede områder stiger hurtigere og hurtigere, hvilket medfører, at kravet til at oprette virksomheder og job stiger og stiger.

Selv om Tanzania stadig er et af de fattigste lande, hvor grundpillerne i økonomien er landbrug og tjenesteydelser, herunder turisme, er økonomien i stærk fremgang. Væksten var mellem 6 - 7 % i 2010. Den primære årsag er en positiv udvikling inden for telekommunikation, byggeri, finanssektoren, turisme og andre tjenesteydelser. Væksten bliver dog hæmmet af, at infrastrukturen på energi- og transportområdet er mangelfuld.

I Tanzania øges mellemklassen stærkt i disse år, den er højtuddannet, arbejder hårdt og har høje ambitioner. Det er i alle udviklingslande mellemklassen der skaber udvikling i landene.

 

Fra B2B (Business to Business) og IPD (Innovative Partnership for Development) til Danida Business Partnerships: 

Sammenlægningen til DB Partnerships sker for at skabe større fleksibilitet i forhold til fremtidige aktivitetstyper og partnerskabstyper, der kan støttes af Danida. Samtidig øges kravene til de deltagende virksomheders kompetencer og ressourcer, ligesom der er øget fokus på resultaterne og bæredygtigheden af partnerskaberne mellem virksomheder i Danmark og udviklingslandene. Ved tilrettelæggelsen af Danida Business Partnerships er der taget afsæt i erfaringer fra B2B og IPD programmerne samt det øgede fokus på virksomheders samfundsansvar.

De nye retningslinjer for ansøgning om støtte til og administration af Danida Business Partnerships gælder fra 8. august 2011. Igangværende aftaler om støtte vil fortsat blive administreret efter retningslinjerne for henholdsvis B2B og IPD. Ved ansøgning om en ny fase skal der søges støtte under DB Partnerships. 

Business-To-Business (B2B) Programmet:

B2B Programmet støtter etablering af langsigtede samarbejder mellem virksomheder i Danmark og virksomheder i Danidas programsamarbejdslande og i Sydafrika. Endvidere er der mulighed for støtte til samarbejder indenfor miljøområdet.

PROGRAMME FOR INNOVATIVE PARTNERSHIPS FOR DEVELOPMENT (IPD)
IPD Programmet støtter partnerskaber, der fremmer strategisk CSR og socialt ansvarlig innovation i Danidas programsamarbejdslande.

 

I oktober 2011 findes der ca. 10 danske virksomheder der kører under B2B, IPD eller DB Partnerships program i Tanzania.

Og ifølge Udenrigsministeriet er antallet af danske virksomheder stigende trods finanskrisen. 

Generelt er mulighederne for at gøre forretning i Tanzania gode, som det store antal af nye projekter under B2B programmet indikerer.  

Nogle må dog lukke igen.
Det er kun halvdelen der overlever. Det skyldes hård konkurrence fra indiske og kinesiske firmaer, der er massivt til stede i Tanzania, og den udbredte korruption, kan gøre livet surt for små og mellemstore danske virksomheder, hvis man ikke vil stikke penge under bordet for at få tingene igennem. 

Men de to B2B-projekter, ”hjemmepleje” med udgangspunkt i Mount Ukombozi Hospital, Dar es Salaam og ”elforsyningssikkerhed” med udgangspunkt i KILO TECH LTD, Dar es Salaam kører videre.

Jeg har talt med de to danske virksomheder der er involveret i de to projekter, og de har indvilget i, at jeg kan oplyse deres navne, hvem de er, men de forretningsmæssige forhold vil de gerne holde som et forhold mellem virksomhederne og Danida.

Hjemmepleje ved Mount Ukombozi Hospital

Den danske partner er CURA Pleje & Service i Allerød, en succesfuld plejevirksomhed med mere end 70 plejepersoner ansat. Virksomheden har vunder flere priser.

Mount Ukombozi Hospital, Dar es Salaam er et succesfuld privathospital, der foruden hospital driver training centre, som uddanner stort set alt hvad der benyttes af personale ved hospitalet og nu også personale til hjemmepleje.

Mount Ukombozi Hospital har tilsammen mere end 100 personer ansat.

Samarbejdet mellem CURA Pleje & Service og Mount Ukombozi Hospital er godkendt af Danida og er stadig i opstartperioden, men det forhindre ikke Mount Ukombozi Hospital at yde hjemmepleje til patienter der er forsikret gennem deres virksomheder eller ved egne forsikringer. Hospitalet benytter indtil videre sygeplejersker til hjemmepleje, hvilket har givet mulighed for at ansætte flere. Hospitalet har dog ikke lyst til at fortælle mig hvor mange sygeplejersker der er ansat ekstra, synes at det er privat forretning, men fortæller dog, at de er tilfredse.

Elforsyningssikkerhed ved KILO TECH LTD

Den danske partner er ElektroCare, Salg, Reparation & Vedligehold i København, en succesfuld elvirksomhed med mere end 100 specialister og elfolk ansat. Virksomheden har vundet flere priser og er specialist i vedligehold af alle materialer til elforsyningsanlæg og produktionsanlæg.

KILO TECH LTD, Dar es Salaam er en succesfuld elvirksomhed der har specialiseret sig i vedligehold af alle elkomponenter til elforsyningsanlæg, høj- som lavspænding, samt vedligehold af elmaskiner på produktionsvirksomheder.

KILO TECH LTD har ca. 10 personer ansat, afhængig af hvilke opgaver der skal løses.

Samarbejdet mellem ElectroCare og KILO TECH LTD er godkendt af Danida og stadig i opstartperioden. For at udvikle KILO TECH LTD kræves der megen kapital og mange investeringer. Hvis KILO TECH LTD får de nødvendige investeringer og udstyr, foreligger der en aftale med Tanesco om (svarer i Danmark til DONG) at KILO TECH LTD skal vedligeholde en mængde elforsyningsudstyr, hvilket vil øge elforsyningssikkerheden i Tanzania.

ElectroCare er begyndt at sende udstyr til KILO TECH LTD.

På nuværende tidspunkt er det umuligt at fortælle, hvor mange flere der vil kunne ansættes ved KILO TECH LTD, men det er sikkert, at flere højtuddannede, som er arbejdsløse, vil kunne få job. Hvis det fortsætter som nu, ser KILO TECH LTD lysere på fremtiden.

Ude samarbejdet med de to danske virksomheder ville de to tanzanianske virksomheder ikke have kunnet forøge deres produktion til gavn for de mennesker der ansættes og de familier der får en indkomst til at leve af.