Monday, October 15, 2018

GTranslate

Chinese (Simplified) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swahili

Tanzania mangler elektricitet 2011

Poul Wathne

Når det gælder elektricitet er det en stor mangelvare de fleste steder i Tanzania. Der er ca. 43. mill. tanzanianer som har et meget lille elektricitetsforbrug sammenlignet med danske borgere. Det meste af strømforbruget finder sted i og ved de større byer, resten af landet er næsten mørkelagt.

Efterspørgslen efter elektricitet hindre den økonomiske vækst i Tanzania. Med en befolkning som i år 2050 vil være dobbelt så stor, er Tanzania nød til at bygge nye kraftværker bare for at opnå den samme levestandard som nu. Tanzania går en meget svær tid i møde, hvis ikke der bliver produceret nok elektricitet til den industri som Tanzania i fremtiden skal leve af.

Til gengæld er Tanzanias virtuelle fremtid ikke afhængig af landets fysiske fremtid. Det kræver ikke så meget elektricitet at drive et mobilt netværk og endnu mindre til at drive en mobiltelefon. Selv de små landsbyer har fundet ud af, hvordan man kan lade mobiltelefoner med bilbatterier, cykler og solcellepaneler.

Tanzania er allerede på nettet, opkoblingsmulighederne er der allerede. De vil sprede sig over hele Tanzania uanset om der bygges fabrikker eller om de unge finder sig et job et andet sted. Kulturen dannes online såvel som på gaden.

I den nære fremtid vil den tanzanianske stemme høres tydeligere. Det der gør det muligt er en række undersøiske kabler som omsider har koblet Tanzania til resten af internettet. The East Africa Submarine Cable System kom op ved Dar es Salaam i 2010. Det frigør Tanzania for omkostninger og problemer med internet over satelit og gør det for første gang økonomisk muligt for tanzanianer at kommunikerer med hele verden og endnu vigtigere med hinanden. Prisen er gået ned og hastigheden er gået op.